Image Hosted by ImageShack.us" border=2 color=#EAEEC6>

* MUKADIMAH *

Image Hosted by ImageShack.us
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lawatan sahabat-sahabat adalah amat-amat dialu-alukan Segala artikel di dalam blog ini adalah daripada penulisan penulis sendiri dan beberapa artikel terpilih untuk manafaat kita semua.
Image Hosted by ImageShack.us

* KENAL PENULIS *

Muhammad Bukhori Bin Alias N9, quicquidplantatur@yahoo.com
Image Hosted by ImageShack.us
(gambar hiasan : Al-Farabi)

* Masa *

* BUKU PELAWAT *

Image Hosted by ImageShack.us
Salam Ukhuwwah Fillah. buat semua pengunjung semoga pertemuan singkat di blog ini akan dipanjangkan lagi atas dasar ukhuwwah kerana Allah demi mengangkat martabat Islam di sisiNya

View My Guestbook
Sign My Guestbook

* ARTIKEL LALU *

Image Hosted by ImageShack.us

March 2005

April 2005

May 2005

June 2005

July 2005

August 2005

September 2005

October 2005

January 2006

April 2006

June 2006

July 2006

August 2007

* POST TERKINI *

Image Hosted by ImageShack.us
 • Ayuh Mahasiswa Perangi Gejala Rasuah
 • AYUH BERSAMA PERTAHANKAN ISLAM !
 • WORLD WAR 4- TOGETHER WE BRING END TO IT
 • PERANG DUNIA KE 4 (WORLD WAR IV).BAHAGIAN PERTAMA
 • Surat Terbuka Tun Dr.Mahathir mengenai Jambatan Be...
 • Peradaban yang amat dirindui......
 • Pertanggungjawaban bersama......
 • ADAKAH KITA CUKUP PEKA...........
 • KEMBARA KE TURKI 2.........
 • KEMBARA KE TURKI 1.......
 • * KEDAI KOPI *

  Image Hosted by ImageShack.us

  * LINKS *

  Image Hosted by ImageShack.us
  ...
  ::Abg Nuar Kudus::
  ::Hilmimadani::
  ::Diari Presiden::
  ::Azwiralbukhairi::
  ::EN SHUN::
  ::Hudasoid::
  ::Cik Fadh::
  ::A thing to ponder::
  ::K-Rol::
  ::sharief
  ::zikri::
  ::sheikh adli::
  ::mukhriz::
  ::didi::
  ::tibe::
  ::yazid rilex::
  ::haruman sakura::
  ::pzin::
  ::zul labu::
  ::Fahmi::
  ::Bro Malie(AWANA)::
  ::Anjang::
  ::Annida::
  ::Zaiman::
  ::Nabil Majdi::
  ::Azmir Zakaria::
  ::Kelambu::
  ::Tok Ghimau::
  ::Zaid Akhtar::
  ::Nash::
  ::Irawan surah::
  ::Darkz05::
  ::TOXICITYZ::
  ::CEKODOK SEDAP::
  ::UNA::
  ::IKOKO::
  ::DIANZ::
  ::Mad'u sesat::
  ::Syed::
  ::Mior Isfandy::
  ::Kak Sham::

  * LINGKARAN MAKLUMAT *

  Image Hosted by ImageShack.us
  CARIAN UMUM.
  ::KUTUB KHANAH::
  ::RAKAN TAULAN::
  ::MAIL YAHOO::
  ::YAHOO::
  ::GOOGLE::
  ::SUARA MAHASISWA::
  ::IDEALIS MAHASISWA::
  ::SYEIKH QARDAWI::
  ::HARUN YAHYA::
  :: CURRENT RULING PARTY::
  ::OPOSISI::
  ::BLOGGER::
  ::IYC::
  ::Palestin info::
  Image Hosted by ImageShack.us
  RANGKAIAN BERITA TEMPATAN
  ::UTUSAN MALAYSIA::
  ::BERITA HARIAN::
  ::NEW STRAITS TIMES::
  ::THE SUN::
  ::HARIAN METRO::
  ::THE STAR::
  ::HARAKAH::
  ::MALAYSIAKINI::
  ::MALAYSIA TODAY::
  ::SIN CHEW::
  ::FREE ANWAR::
  ::BERNAMA::
  Image Hosted by ImageShack.us
  BADAN BUKAN KERAJAAN MALAYSIA(NG0)
  ::PKPIM::
  ::ABIM::
  ::PUM::
  ::JIM::
  Image Hosted by ImageShack.us
  RANGKAIAN BERITA ANTARABANGSA
  ::AL JAZEERA::
  ::TURKI NEWS::
  ::CNN::
  ::BBC::
  ::TIME MAGAZINE::
  ::WORLD NEWS::
  ::ASIA DAILY::
  ::NEW YORK TIMES::
  ::CHINA DAILY::
  ::ARAB WORLD NEWS::
  ::MUSLIMEDIA::
  ::ECONOMIST::
  ::FEER::
  ::DAILY MIRROR::
  ::DAILY EXPRESS::
  ::THE SUN UK::
  ::PHILIPINE NEWS::
  Image Hosted by ImageShack.us
  RANGKAIAN BERITA INDONESIA
  ::THE JAKARTA POST::
  ::JAWA POST::
  ::KOMPAS::
  ::HARIANASIB::
  ::ACEH KITA::
  ::DETIK::
  ::ERA MUSLIM::
  ::ENDONESIA::
  ::REPUBLIKA::
  ::MODUS::
  ::GATRA::
  ::SABILI::

  * TAQWIM*

  Image Hosted by ImageShack.us

  * WAKTU SOLAT *

  Image Hosted by ImageShack.us
  Image Hosted by ImageShack.us

  * PULAUKAN *

  Image Hosted by ImageShack.us
  Sesungguhnya negara ini telah banyak meminum darah dan air mata orang Islam.Mereka tidak akan redha sehinggalah kita umat Islam mengikuti mereka sebagai contoh terbaik
  Image Hosted by ImageShack.us

  *PELAWAT *

  Image Hosted by ImageShack.us
  (C)COPYRIGHT RESERVED HAK CIPTA TERPELIHARA TAJAM FIKIR 2005
  free hit counter
  Free Hit Counter

  * Sunday, January 22, 2006 *

  Pertanggungjawaban bersama......

  Pendahuluan.

  Image Hosted by ImageShack.us

  Akhbar harian Utusan Malaysia bertarikh 19/1/2006, memuatkan berita 10 orang menteri kabinet bukan islam menandatangani satu memorandum bersama bagi menggesa Perdana menteri untuk melakukan kajian mengenai kewajaran pindaan atau pemansuhan perkara 121(1A) Perlembagaan persekutuan.
  Adalah difahami bahawa perkara 121(1A) memperuntukkan kedudukkan mahkamah syariah dan statusnya di dalam sistem perundangan Malaysia.
  Rombongan penghantaraan memorandum secara direct ataupun terus kepada Perdana menteri itu diketuai oleh Menteri kerjaraya Dato seri S.Samy Vellu.
  Berita penghantaraan memorandum tersebut mendapat liputan meluas daripada media tempatan,dan sejurus selepas memorandum itu dihantar, seorang menteri kabinet telah dilaporkan di dalam sebuah media menyokong kepada usaha tersebut, dan menyifatkan ianya adalah salah satu amalan biasa untuk mengemukakan pandangan di dalam sistem demokrasi.

  Penghantaran memorandum: antara NGO,parti-parti politik dan jemaah menteri.

  Di dalam konteks umum, penghantaran memorandum lazimnya dikaitkan dengan usaha dan kaedah bagi mengemukakan pandangan,cadangan mahupun bantahan kepada pihak-pihak yang mempunyai autoriti di dalam sesuatu isu untuk dipertimbangkan.
  Namun apabila penghantaraan memorandum secara terbuka dilakukan oleh anggota-anggota jemaah menteri dengan tidak melalui saluran mesyurat kabinet tetapi terus kepada perdana menteri,maka ia dilihat sebagai satu perlakuan pelik dan membimbangkan.Ianya dianggap pelik kerana menyalahi prinsip-prinsip pertanggungjawaban bersama atau collective responsibility

  Walaupun secara dasarnya prinsip sedemikian tidak diperuntukkan secara jelas di dalam perlembagaan persekutuan,namun ianya telahpun disebut di dalam dokumen suruhanjaya Reid (iaitu salah sebuah dokumen ke arah pembentukkan perlembagaan persekutuan) sebagai satu prinsip yang penting untuk membentuk sebuah jemaah menteri yang mapan.Berdasarkan fakta di atas prinsip sedemikian sudahpun menjadi amalan ataupun custom yang perlu dipatuhi di dalam hal-ehwal sesebuah jemaah menteri.

  Ini dapat dilihat melalui kajian dan pandangan oleh Profesor Dr Abdul Aziz Bari, seorang pakar undang-undang perlembagaan yang menyebut prinsip ini di dalam bukunya yang bertajuk Cabinet principles in Malaysia the law and practice. Beliau menyebut:

  Collective responsibility is part of the doctrine of ministerial responsibility. It means that the cabinet acts unanimously even when its members do not all agree on a subject. Collective responsibility demands the cabinet to be united in public; they must speak in one voice. They must, as it were, sink and swim together.

  Berdasarkan kenyataan di atas adalah difahami bahawa prinsip ini penting untuk dipraktikan di dalam jemaah menteri bagi memastikan kredibiliti sesebuah kerajaan yang bertunjangkan kepada sistem jemaah menteri itu sendiri tidak goyah ataupun dipertikaikan.
  Antara lain Profesor Dr Abdul Aziz Bari menyebut:

  It follows that the policy of a ministry must be consistent with the general policy of the government of the day. Once the government policy of a particular matter is decided, each minister is expected to support it and share the responsibility for it.

  Berdasarkan kepada penyataan di atas adalah jelas tindakan menghantar memorandum tuntutan tersebut menyalahi prinsip-prinsip pertanggungjawaban bersama yang mesti dihayati oleh setiap anggota jemaah menteri.Adalah menghairankan bahawa 10 menteri terbabit gagal memahami dan mempraktikkan prinsip ini,sedangkan ada diantara mereka yang sudah menjawat jawatan menteri lebih daripada 10 tahun.
  Secara moralnya, apabila seseorang anggota jemaah menteri gagal untuk mematuhi prinsip-prinsip ini, maka beliau harus melepaskan jawatannya di dalam kabinet, sebagaimana yang dilakukan oleh Mantan Menteri Pertanian pada tahun 1955 Abdul Aziz Ishak yang melepaskan jawatannya apabila tidak bersetuju dengan polisi yang digariskan oleh perdana menteri ketika itu, iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.Begitu juga yang dilakukan oleh Tun Dr Ismail Abdul Rahman yang meletakkan jawatan di dalam kabinet pada 1967 kerana tidak bersetuju dengan polisi kerajaan pada ketika itu yang bersifat polisi pro barat.Tidak ketinggalan tindakan yang sama diambil oleh Tun Abdul Ghafar Baba yang mengambil tindakan yang sama pada tahun 1976.

  Persoalanya di sini, apakah dengan tindakan 10 orang menteri ini menyumbang kepada kegagalan mereka menghayati dan mematuhi polisi kerajan sedia ada.Perkara 121(1A) merupakan perkara yang termaktub di dalam perlembagan persekutuan, dan peranan artikel ini adalah untuk memastikan nilai-nilai teras di dalam perlembagaan khususnya berkenaan perkara 3,11,12 dan jadual kesembilan perlembagaan persekutuan terpelihara.Sudah menjadi amalan kerajaan dahulu hingga sekarang untuk menghayati dan menghormati semangat perlembagaan persekutuan ataupun disebut sebagai Supremacy of the constitution.Sebarang tindakan luar daripada lingkungan tanggungjawab jemaah menteri yang nyata bertentangan dengan prinsip-prinsip pertanggungjawaban bersama dan semangat perlembagaan adalah tidak diterima dan memalukan.

  Permasalahan sebenar.

  Adalah menjadi pengetahuan umum bahawa gesaan untuk meminda perkara 121(1A) ini adalah berpunca daripada rasa tidak puas hati segelintir pihak yang merasakan hak-hak mereka untuk mendapatkan keadilan di dalam system perundangan negara tidak tercapai.Namun persoalannya apakah kewujudan perkara 121(1A) itu menjadi punca permasalahan, dan adakah tidak akan berbangkit masalah lain yang lebih mudarat jikalau perkara tersebut dipinda.Perlu diingat kembali di dalam sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Islam dan kedudukkan istimewa Islam sebagai agama persekutuan sudah tentu implikasinya amat besar, terutama kepada elemen pengukuhan integrasi sosial dan kestabilan politik negara.

  Tindakan terburu-buru yang berbau emosi jelas akan menyumbang kepada suasana tidak harmoni malah menyulitkan usaha-usaha ke arah pembinaan bangsa dan kemajuan negara.
  Di dalam mendepani situasi sebegini, semua pihak harus berfikir secara rasional dan memikirkan punca permasalahan sebenar agar ianya dapat dirungkai dan diselesaikan.
  Saranan, yang diberikan oleh presiden peguam syariah agar hak-hak bagi orang bukan islam untuk terlibat di dalam prosiding mahkamah syariah perlu diberikan perhatian dan disusuli dengan tindakan, disamping kesedian hakim-hakim mahkamah syariah untuk menggunakan peruntukkan kuasa yang ada bagi membenarkan kemasukkan orang bukan Islam untuk di adili di dalam sistem perundangan mahkamah syariah.

  Kesimpulan.

  Adalah dituntut agar 10 orang menteri kabinet tersebut untuk memohon maaf secara terbuka bagi mengakui kesalahan yang telah dilakukan.Ini akan memberikan implikasi yang baik dan di dalam masa yang sama dapat mengendurkan ketegangan yang berlaku.Sebarang tindakan untuk menyelesaikan masalah perlu dilaksanakan dengan sebaik mungkin. Tindakan yang penuh emosi dan tidak rasional harus dielakkan.Untuk menyatakan para menteri terbabit jahil mengenai prinsip-prinsip sedemikian adalah agak keterlaluan ataupun terdapat agenda tersembunyi di sebalik tindakan. Wallahualam bi sawab..
  Tajam fikir,
  22/01/06,
  Nilai.  Read more! | Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com
  TajamFikir gone to the beach 6:57 AM

  * * * * * * * * *

  Layout by Melissa
  Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com